We leven in een maatschappij waar we het al snel druk hebben. Niet omdat we het willen maar misschien wel het eerste woord wat in ons opkomt. Als er aan ons gevraagd wordt “hoe het met je gaat?” Vaak zijn we niet voorbereid op deze vraag en we zeggen “goed” en daarna “druk”. En de volgende vraag is dan ook vaak “Waarmee heb je het druk?” Want er wordt vaak weinig doorgevraagd over wat goed gaat.

Goed is natuurlijk ook een alles omvattend woord. We vragen als persoon altijd door op antwoorden die niet positief zijn. We kennen allemaal wel een persoon waar we voor de formaliteit aan vragen hoe het met diegene gaat, maar we weten dat als er een antwoord komt dat je meteen een heel levensverhaal krijgt. En hebben we daar tijd voor NEE. We hebben het druk!

Een paar jaar geleden vroeg een man aan mij hoe het met mij ging? Ik ging nadenken wat ik zou zeggen. En ik vertelde hem dat het slecht met me ging (alleen om zijn reactie te zien) Het moment dat ik door ging op slecht, zag ik zijn gezicht vertrekken. Volgens mij dacht hij; Wat heb ik nu weer gevraagd? Omdat ik zo moest lachen op zijn reactie vertelde ik maar dat het een grapje was. Hem uitgelegd dat waarom ik slecht zei. Hij moest er wel op lachen en we hebben er die avond een spelletje van gemaakt. Iedereen die ons vroeg hoe het met ons ging gaven we geen positief antwoord. Wat hebben we gelachen van alle reactie van iedereen. Want de meeste mensen vragen uit fatsoen hoe het met iemand gaat en niet dat ze zin hebben in een eerlijk antwoord en een heel levensverhaal. Hier hebben ze het te druk voor.

Want door de drukke die we zelf ervaren hebben we eigenlijk geen of weinig tijd om stil te staan bij de ander. Mocht de ander een antwoord geven, zoals we ons eigen gevoel ook ervaren dan zijn we bereid om door te vragen of het leed aan te horen. Waarom? Omdat we AAN gaan op het leed van anderen. We voelen onszelf vaak beter en gemotiveerder.

Maar ga nou een voor jezelf naar wat nu druk voor jou is. Heb jij het druk? Waaruit bestaat jouw drukte? Is het chaos? Of vindt je het eigenlijk wel prima zo? Graag hoor ik van je. Heb jij het druk?

Mijn excuses voor mogelijke taalfouten en/of verkeerde zinsopbouw maar door mijn dyslexie lees ik er zelf overheen. 😉

× Kan ik je helpen?